att ta ansvar
Inom ramen för mitt fotograferande väljer jag att ibland arbeta pro bono.
Jag fokuserar på tre delvis överlappande områden och beskriver dom nedan:
-
Våld
-
Miljö, inkludering & rättvisa
-
Mitt lokala community - Blackeberg
1 - våld
”Våld är varje handling riktad mot en annan person, som genom denna handling skadar, smärtar, skrämmer eller kränker, får denna person att göra något mot sin vilja eller avstå från något som den vill.” (Definition av Per Isdal)
Jag har själv utsatts för våld både privat & på arbetsplatser. Jag har även upplevt den tystnadskultur som ofta går hand i hand med våldet på platser där våldet finns. Jag har sett följderna för andra och jobbar själv med konsekvenserna som eftervåldet innebär.
Jag är oändligt stolt och tacksam över att ha fått fotografera nedanstående viktiga personer och tillsammans mejsla fram ett uttryck värdigt att kroka arm med deras budskap.
Maria Lundberg
Socionom. Författare. Universitetsadjunkt.
Maria Lundberg har vuxit upp med våld och övergrepp.
På många sätt, bl.a. genom sitt författarskap, arbetar hon nu för alla barns rätt att växa upp utan våld och övergrepp samt dess konsekvenser och för att utsatta ska förstå att skammen inte är deras att bära.

2 - Miljö, inkludering & rättvisa
Jag växte upp på 70-talet med en mamma i freds-, kvinno- och miljörörelsen (och långt senare även HBTQIA+). Det skulle dock dröja mycket länge innan jag hade någon som helst aning om att frågorna var komplexa. Jag gick i fackeltåg, sjöng kampsånger och sydde en tygväska med fredsmärke på. Kan inte alla rika bara ge sina pengar till de fattiga?
Mitt specialarbete i 9:an hette "fyra samhällskritiska författare under 1900-talet". Vartefter jag läste de där författarna (Ernest Callenbach med "Ekotopia" bl.a.) landade jag i slutsatsen: Sverige är världens sämsta land. Jag var 15 år, hade kommit till insikt och var ursinnig.
Sen hände gymnasiet & helt andra saker fångade mitt intresse. Åren gick och jag tyckte nog att jag hade koll på det där med miljö & rättvisa. Skänkte pengar till Greenpeace och Amnesty. När källsorteringen tog fart så hängde jag på.
Sen runt 2018 hände Sarah Daleke. Hon höll ett föredrag på medborgarskolan om Agenda 2030. Om hur läget var. På riktigt. Och hur man själv kunde ta ansvar. På riktigt. För första gången förstod jag att jag inte hade haft koll alls. Det räcker ju inte att tycka fred är en bra grej och att källsortera för att ha tagit sitt ansvar.
Så nu tar jag lite mer. Av mitt ansvar alltså. Men allt passar ju inte alla. Jag äter tex massor av kött. Jag tänker inte lista alla saker där jag går fel. De är fler än jag vill tillstå. Men vi har ingen bil och tar oftast tåget istället för flyget. Vi byter ibland boende med familjer i andra länder på semestern istället för att ta in på hotell. Jag köper nästan uteslutande ekologisk mat och (till mig) kläder på second hand. Vi valde att bjuda in en asylsökande att bo hos oss ett drygt år. Jag jobbar bara vitt. Jag tittar efter vilket land saker är tillverkade i och funderar på regim innan jag väljer semesterort. Numera passerar Sverige nålsögat.
Och så bidrar jag om än aldrig så lite med att ge bort fotograferingar till några av mina förebilder på området. Utöver Sarah, följer här ett antal viktiga personer & verksamheter.
Sarah Daleke
Journalisten som blev förändringsledare och hållbarhetskonsult.
"Folk gör inte som du säger. Folk gör som du gör."
Sarah Daleke
Sarah myntade inte uttrycket, men hon var den första som sa det så att det landade hos mig.
Driver "Sustainability by Sarah" där hon hjälper företag att integrera hållbarhet i sin affärsstrategi.

Sandra Bourbon
Inkluderande Framtidsfeminist
Sandra driver KarriärKvinnor Bokklubb. En verksamhet som stärker kvinnor genom litteratur, ledarskapsutveckling och meningsfulla nätverksmöjligheter. Hon är även känd som Framtidsfeministen. Hon brinner för en jämställd framtid & påverkar genom att investera i jämställda bolag, verka för fler kvinnor till börsen och erbjuda jämställt månadssparande för alla genom en sparbox hos Aktieinvest. Dessutom är hon min tidigare kollega, en riktig stjärna!


diverse. excecutive. boards.
deb. Ett initiativ av Sara Almgren, Emelie Meurk Demerud & Hanna Moisander
Den bristande m ångfalden i styrelser är ett betydande problem för företag & organisationer. Då strukturerna idag stänger ute stora flertalet av de bästa kandidaterna pga irrelevanta aspekter (kön, etnicitet, funktionsvariation etc) försämras därför lönsamheten, framgången & stabiliteten i företagen och organisationerna och därmed även samhället. deb vill verka för att öka mångfalden & erbjuder både ett styrelseprogram och styrelserekrytering. Jag har själv gått programmet och kan varmt rekommendera det!

Hello World!
Hello World är en ideell förening och dess generalsekreterare heter Maria Arneng
Barn behöver förebilder och möjligheter. Inte alla barn har det och det är därför arbetet Hello World gör är så viktigt, Deras vision är att göra digitalt skapande tillgängligt för alla barn och unga, oavsett bakgrund och förutsättningar.